Otvoren 87. Vukov sabor (video)

Vukov sabor svečano je otvoren u Vukovom domu kulture.

Slaveći Vuka i njegovo delo, kako je rekao Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice domaćin saborovanja, „slavimo sve koji su naš rod i našu otadžbinu proslavili širom planete“. Vuk je, naglasio je čelnik Loznice, „bio i ostao svetionik naše nauke, kulture i pismenost, čovek koji nas je osvetlio i prosvetio, sledeći put Svetoga Save“.

– Bio je svestan značaja jezike i činjenice da ko ostane bez jezika ostaje bez igde ičega – kaže Petrović. –Lepo je slavna naša čuvena spisateljica, Isidora Sekulić, primetila da je Vuk shvatio i time se rukovodio da je jezik „krv naroda“. Zato smo dužni da poštujemo, ali i da čuvamo, kao malo vode na dlanu, njegovo veliko delo kojim je zasenio ceo svet.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kazao je otvarajući saborovanje da se ove godine to čini u uslovima pandemije, ali je važno da imamo kontinuitet. Bitno je da je sabor ušao na listu nematerijalnih dobara svetske kulturne baštine UNESKA gde se Srbija lavovski bori za naše kulturno dobro i obrazovanje, ocenio je ministar i dodao da je naše obrazovanje na Kosovu i Metohiji svetla tačka.

“Tačno je 212 godina kako je Dositej osnovao Visoku školu u Beogradu i otkada izlaze hiljade generacija pismenih ljudi u Srbiji. Otkada smo jedna druga nacija. Srbi su otvarali univerzitete svima, sto godina je bilo prošle godine Univerzitetu u Ljubljani, ove sto godina Skopskom, Sarajevskom, Podgoričkom oko 70, Prištinskom je 50, Novi Sad, Niš, Kragujevac, sve je to osnovao Beogradski univerzitet. Naš zadatak je, kako je naglasio Šarčević, je da naša dužnost da ulažemo sve više nam fakulteti budu što kvalitetniji, nauka sve značajnija, a sve ustanove od sela do grada budu ujednačene.

Saborovanje traje do 20. septembra u Loznici i Tršiću, a narednih dana biće izvedeno desetak programa dok će završna svečanost na saborištu u Tršiću, biti održana u nedelju.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas