MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, ALEKSANDAR VULIN I ZORANA MIHAJLOVICU Tekerišu kod Loznice danas je u okviru spomen-kompleksa Cerska bitka uz vojne i državne počasti obeležena stota godišnjica od jedne od najvećih pobeda srpske vojske u Pvom svetskom ratu.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas, na početku svečanosti vence na spomenik palima u prvoj savezničkoj pobedi u Prvom svetskom ratu.

Vučić i Dodik su se potom u memorijalnom kompleksu u Tekerišu kod Loznice upisali u spomen knjigu.
Vence su položili i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine Igor Bečić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministar odbrane Bratislav Gašić, praunuka vojvode Stepe Stepanović Ivana Lučić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U ime zemalja saveznica, vence su položili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i vojni izaslanik Francuske, a vence su položili i predstavnici diplomatskog kora.ALEKSANDAR VUCIC I MILORAD DODIK

Verski obred služio je patrijarh srpski Irinej, a početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izavavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.
Vence će položiti i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ministar odbrane, praunuka vojvode Stepe Stepanovića, predstavnici diplomatskog kora…

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće prikazan dokumentarni film sa otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. Organizator svečanosti je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlada Republike Srbije.

Povodom stogodišnjice Cerske bitke, u organizaciju Udruženja građana „Cerski marš“ više od hiljadu ljudi krenulo je u nedelju iz Šapca ka spomen-obeležju u Tekerišu da bi odali poštu cerskim junacima.
Iz Špaca je krenulo oko 1.300 učesnika Cerskog marša, a pešačka tura od 38 kilometara okupila je decu i stare iz svih krajeva Srbije, kao i iz bivših jugoslovenskih republika.

Odsudni deo Cerske bitke odigrao se u noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine na jugozapadnim obrnocima planine Cer, a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu – koju je izvojevala srpska vojska.

BRATISLAV GASICUsledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Posle “Cerske bitke“, širom Evrope proneo se glas da je malena Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je povećalo njen ugled među saveznicima.
Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko od 16. 500 srpskih vojnika, od čega 2.107 poginulih. Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je cerska operacija.

Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

IZVOR TANJUG // FOTO TANJUG