Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će tokom predstojeće posete Kini biti potpisano nekoliko sporazuma sa kineskim kompanijama o infrastrukturnim projektima vrednih oko 3,2 milijarde evra.
Mihajlović je u izjavi za Jutarnji dnevnik RTS-a rekla da Srbija želi da bude saobraćajni i transportni centar ovog dela Evrope i zato ulaže veliki novac u infrastrukturu.

Ona je navela da će tokom posete Pekingu, gde ide zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem i još nekoliko ministara, potpisati nekoliko novih sporazuma sa kineskim kompanijama.

Jedan je o gradnji auto-puta na Koridora 11 do granice sa Crnom Gorom, drugi, od velike važnosti za Vojvodinu, Fruškogorski koridor, odnosno brzu saobraćajnicu od Novog Sada do Rume, i gradnju treće deonice brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom. Kada ovo završimo, Srbiju više niko neće moći da zaobiđe na putu od severa ka jugu Evrope, istakla je ona.

Potpredsednik Vlade je naglasila i da su svi ovi poslovi još jedna prilika i za naše kompanije i naše radnke koji će dobiti priliku da rade na ovim projektima.

Mihajlović je napomenula da je već obezbeđeno da domaće kompanije u naredne dve godine konkurišu za poslove vredne 977 miliona evra.

Moj zadatak je da obezbedim posao za domaće firme, ali za one firme koje redovno izmiruju svoje obaveze i prema radnicima i prema državi. Zato je Vlada Srbije na predlog Ministarstva koje vodim donela preporuku da se na poslovima koje finansira država poslovi daju firmama sa “bele liste“ jer one redovno izmiruju sve svoje obaveze, objasnila je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade je istakla i da podržava gradnju gondole na Zlatiboru, da Vlada Srbije podržava taj projekat, ali da i gondola, kao i sve ostalo, mora da se gradi po zakonu.

Ona je poručila da je nelegalna gradnja krivično delo i zbog toga je inspekcija već podnela prijave protiv nadležnih u Čajetini.

Isto kao što smo odbili zahtev za ozakonjenje objekta Islamske zajednice u Novom Pazaru, kao što smo odbili zahteve preduzeća „Beograd na vodi“, kao što smo odbili „Puteve Srbije“ i sve druge koji nisu uradili sve što treba po zakonu, tako i opština Čajetina mora da sakupi svu potrebnu dokumentaciju za gradnju gondole kako bi dobila građevinsku dozvolu.

Zakon mora da važi za sve, i na Zlatiboru i u Novom Pazaru i svuda u Srbiji, i mi se samo držimo zakona, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da bi bilo mnogo korisnije da nadležni u Čajetini vreme troše na sakupljanje dokumentacije, jer su najveći posao već uradili i nedostaje im samo još nekoliko stvari kako bi uredno dobili građevinsku dozvolu.

Govoreći o novom direktoru „Koridora Srbije“ Zoranu Babiću, Mihajlović je najavila da će odmah po povratku iz Kine imati sastanak sa čelnicima ove firme kako bi videla njihov plan i program završetka deonica na najvažnijoj saobraćajnici u zemlji – Koridoru 10.

Mene zanima isključivo rezultat. A to je da investitor „Koridori Srbije“ u roku i kvalitetno urade svoj posao i završe Koridor 10. Ministarstvo i ja smo uvek na raspolaganju da pomognemo, kao što smo i do sada radili, zaključila je Mihajlović.