Stari most - Kliziste

Sa prvim obilnijim kišama, ili iznenadnom grmljavinom, meštani Malog Zvornika prekidaju sve svoje aktivnosti, pogleda uprtog  ka klizištu kraj graničnog prelaza Stari most.

Objektivno i prirodno, u senci tragedija sa neprocenjivim gubitkom u ljudskim životima, koje su zabeležene u unutrašnjosti Srbije, Mali Zvornik sa nestrpljenjem čeka dalje poteze nadležnih republičkih organa, resornih ministarstava, u nadi da će odluka o postupku i dinamici sanacije klizišta biti u najboljem interesu lokalne zajednice. Dimenzije klizišta su, prema do sada dostupnim podacima, 800 puta 800 metara, dubina preko tri metra. Prvobitna procena je bila da sadrži tri do pet  milona kubnih metara zemlje. Ono što se, kao posledica bujica pritoka sliva Drine, događalo u Podrinju su zapravo bila tecišta, jedna podvrsta klizišta, sa kojima se retko srećemo kod nas u praksi i zahtevaju posebne mere praćenja i sanacije, stav je stručne javnosti.

Eksperti se smenjuju, iz Geološkog zavoda Srbije, Geozavoda Republike Srpske, stručnjaci iz Francuske, njihove kolege iz CIP-a, tako da je problem u sigurnim i iskusnim rukama, ali laiku deluje nerešivo, potpuno je promenilo organizaciju, planiranje, život, preti da izazove ozbiljne migracije nakon kolapsa privrede koji može vrlo brzo uslediti bez središnje saobraćajnice na koju su žitelji i posetioci decenijama navikli na putu kroz Podrinje.

Dugo očekivani i srdačno dočekani, elektronski mediji nakon kratke posete Malom Zvorniku ostave lokalnu javnost u potpunoj konfuziji prilozima koje objave. Izveštaji su oprečni, od kataklizmičkih najava, senzacija o potopu, do opisa kako se život samo kilometar dalje od klizišta, u centru, normalno odvija, a sve službe dobro funkcionišu. Istina je u sredini, suštinski, u prividu normalnog života, u neizvesnosti koja svakodnevno održava tenziju, utiče na zdravlje stanovnika Centra (Kolonije), Donjeg Naselja, susednog Zvornika, u nemogućnosti dugoročnog planiranja, gubitku svake perspektive na ovom prostoru sa sve glasnijim prognozama da se oporavak može očekivati nakon tri decenije iscrpljujuće obnove infrastrukture i opustošenih seoskih naselja.

Izuzev nesmanjenih kapaciteta HE “Zvornik“, koja je bez strukturnih oštećenja odolela ovom poplavnom bujičnom talasu, potpuno drugačijem, po ishodu dramatičnijem u odnosu na poplave u decembru 2010, tri naselja opštine Mali Zvornik su sada bliža sredini XX veka, no trećem milenijumu. Strateške grane ovdašnje privrede: turizam, poljoprivreda, stočarstvo, šumarstvo, industrijska proizvodnja kreča i kamena su pod bremenom nastale pustoši samo delovi arhivskih strategija razvoja, bez ikakvog realnog osnova da se kratkoročno revitalizuju. Svi su svesni da je alternativni put nužno zlo, a prioritet za opstanak mesta i opštine je sanacija klizišta kod državnog graničnog prelaza Stari most. 

Pri tome, niko ne priziva ishitrene poteze koji bi izazvali survavanje dva miliona kubnih metara zemlje. Grupe stručnjaka mogu na osnovu podatka o vodostaju, podatka o morfologiji i zapremini korita Drine, u više scenarija, izračunati dokle bi voda punom aktivacijom klizišta došla, a onda videti eventualno da se koliko god je to moguće smanji protok, odnosno preliv vode na brani uzvodno. U tim okolnostima, HE “Zvornik“, prvenac na Drini je neizostavni faktor bezbednosti za Podrinje i susednu 10299015_10201114602587819_3581007604508025703_nregiju Birač.