Loznica sanja veliki novac od kriptonita

Deceniju i po nakon pronalaska jedinstvenog minerala, još nema velike vajde od njega. Srbija bi mogla da podmiri 10 odsto svetske tražnje. Već u prvoj fazi eksploatacije posao bi dobilo do 1.000 ljudi.

SRBIJA je i dalje jedino mesto u svetu na kojem je pronađen kriptonit, do 2004. godine izmišljeni mineral sa planete Kripton iz filmskog serijala o Supermenu. Nakon što je ova vest pre više od deceniju “odzvonila” u čitavom svetu, pronalazak jedinstvenog minerala nije ipak ostao samo na nivou – jednodnevne svetske vesti.

Lozničani, gde je mineral i pronađen, preimenovali su ga u jadarit, po reci Jadar u blizini, a uveliko se spremaju da – počnu da kopaju i obezbede više od deset procenata svetske potražnje za baterijama i vozilima na električni pogon. Kada će tačno krenuti iskopavanje i da li će radno sposobni meštani dočekati da “napune džepove” od ovog pronalaska – niko ne može da kaže.

Mineral koji u svom sastavu ima litijum i bor, koji imaju široku primenu u industriji, ipak su pre 12 godina pronašli geolozi privatne firme “Rio Tinto”, ćerke kompanije “Rio Tinto grupe”. U toku su istražne radnje, od kojih će Srbija do kraja 2017. godine direktno dobiti 20 miliona dolara, a ova kompanija je do sada uložila 70 miliona dolara u projekat “Jadar”.

– Ležište Jadar je ležište litijuma i bora svetske klase i među najvećim je ležištima litijuma na svetu – kažu iz “Rio Tinta”.

– Srbija je i dalje jedino mesto na svetu gde je pronađen jadarit, a ukoliko bude razvijen, projekat “Jadar” će obuhvatiti moderan rudnik i fabriku za preradu rude i mogao bi da snabdeva više od 10 procenata svetske potražnje za litijumom u dalje proizvodne namene. U toku su studije koje će odrediti optimalnu veličinu buduće operacije, koja bi radila komplementarno sa postojećim rudnikom borata u vlasništvu “Rio Tinto minerala” u južnoj Kaliforniji.

Svakom daljem koraku posebno se raduju Lozničani i meštani okolnih sela – Slatine, Jarebica, Stupnice, Draginca, jer će samo u prvoj fazi eksploatacije rude posao dobiti 800 do 1.000 ljudi.

– Ukoliko dođe do finalizacije i mineral počne da se kopa, to neće biti veliki posao za Loznicu, već za celu Srbiju – kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. – Ne mogu da govorim o tačnim brojkama i koliko bi novca naša zemlja mogla tačno da dobije od rudne rente, ali se radi o svetskim isporukama litijuma, što bi moglo da donese i nove poslove vredne više milijardi dolara. Zapošljavaćemo rudare, kopače, tehničare, ali i inženjere. Loznica bi mogla da postane centar tehničkih ostvarenja u čitavom regionu, a već treba da razmišljamo i o novim kadrovima srednjeg obrazovanja koje bismo obučavali za ovaj posao.

Petrović još dodaje da grad ima dobru saradnju sa “Rio Tintom”. Sve u nadi obostrane koristi.

– Početkom 2016. godine, kompanija “Rio Tinto” odobrila je sredstva neophodna za završetak Studije prethodne opravdanosti projekta litijuma i bora “Jadar” u Srbiji, a Vlada Republike Srbije nedavno je produžila odobrenje za geološka istraživanja na ovom projektu – kažu iz “Rio Tinta”.

– Do kraja 2017. godine, projektni tim naše kompanije izradiće brojne studije, kako bi što preciznije bila procenjena tehnička, ekološka, ekonomska i društvena održivost projekta.

Marija Jankovic Izvor novosti.rs

 

pinnacle

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas