Kad neko želi da pomogne, učiniće to bez obzira na teškoće, daljinu i sve ostale prepreke. To su na delu dokazali članovi Srpskog kulturnog društva „Sveti Sava“ iz Minhena koje je nesebično pomoglo lozničkom Kulturno-umetničkom društvu „Karadžić“, jednom od najstarijih na Balkanu, da reši veliku finansijsku krizu i nesmetano nastavi rad.
Kada su saznali za probleme kolega iz Loznice, članovi „Svetog Save“ nisu gubili vreme, već su odmah rešili da pomognu.
– Teško je prihvatiti da ste se vi, jedan od glavnih stubova odbrane srpske kulture, tradicije, običaja i umetnosti, koji ste primer ne samo nama nego mnogim društvima u svetu, našli u takvoj situaciji. Reagovali smo kako smo mogli i umeli i naša pomoć za vas, dragi prijatelji, stiže. Iskreno se nadam da ćete uspeti da prevaziđete sve probleme koji su vas snašli. Naš doprinos je zanemariljiv i nebitan. Bitan je naš narod širom sveta, bitni su ljudi koji svojim radom doprinose očuvanju naše kulture, tradicije i običaja kao lične karte jednog naroda. Mi svetosavci smo ponosni na vas i što vas imamo za prijatelje – napisao je Goran Kavržić, predsednik SKD „Sveti Sava“ u pismu KUD „Karadžić“.
Zajedno sa Vojom Kostićem, Lozničaninom i potpredsednikom SKD „Sveti Sava“, zahvalio se svima iz „Karadžića“, a posebno predsedniku i sekretaru Draganu Tošiću i Zoranu Grujiću, na svakom savetu i pomoći koju su proteklih godina pružili SKD „Sveti Sava“ i poželeli im da uspešno i dalje pronose tradiciju Srbije.
– Zahvalni smo svima koji su nam pomogli, koji su uvideli značaj KUD „Karadžić“ i potrebu za njegovim postojanjem. Uprkos teškoj finansijskoj situaciji Društvo je nesmetano radilo, održali smo sve programe, a sada smo u prilici da isplatimo dospele sudske troškove. Hvala svima koji su pomogli, našim sugrađanima, donatorima, a najveća i odlučujuća pomoć stigla je od naših prijatelja i zemljaka SKD „Sveti Sava“ iz Minhena, kojima dugujemo veliku, ogromnu zahvalnost. Ono je prikupilo 1.400 evra, novac je stigao i uspeli smo da rešimo naš veliki finansijski problem – kaže Zoran Grujić, sekretar „Karadžića“ i dodaje da su već dobre i prijateljske veze dva društva ovim još više učvršćene.