Grad sa 350 hiljada finansira VTO bračnih parova

Gradsko veće na čelu sa gradonočelnikom Vidojem Petovićem na jučerašnjoj sednici je usvojilo odluku o raspisivanju konkursa za podršku parovima u procesu VTO.

U prilogu je Javni poziv za parove za dodelu naknade za troškove za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada.

Da ne dođe do zabune, država od juče finasira neograničen broj pokušaja VTO za žene do 43 godine.

Naša odluka pokriva populaciju žena do 45 godina i one parove koji ne ispunjavaju uslove za VTO preko RFZO. Npr. potrebna im je donacija polnih ćelija ili oba pratnera imaju nedovoljno dobre nalaze da prođu komisiju RFZO.

Našom odlukom parovi mogu dobiti maksimalno 350 000 dinara po paru.

Izdvojili smo, za sada, 5 miliona dinara i verujemo da će to biti dovoljno jer i republika sada daje mnogo više. Parovi koji su iskoristili tri pokušaja od RFZO sada neće konkurisati kod nas nego će prvo iscrpeti mogućnosti koje je stvorila republička odluka.
Kada smo kreirali odluku republika je davala samo za 3 pokušaja VTO o trošku države, sada je broj neograničen za parove koji mogu da prođu republičku komisiju.

Naša odluka podrazumeva da parovi mogu da idu i na klinike u inostranstvo, Prag, Beč, Solun… npr. koji ima naveću stopu uspešnosti i više iskustva.

Ako je konkurs raspisan od danas mi imamo obavezu da zakažemo komisiju za mesec dana, 16. jula. Možemo da imamo komisuju i ranije ako se javi veliki broj parova u kratkom roku.
U komisiju su dr Josić, dr Krunić ( specilaliste ginekologoje), dr Živka Mićanović Cvejić, klinički psiholog i dvoje zaposlenih iz odeljenja za druš. delatnosti Rada Stanković pravnik i Rosa Savić socijalni radnik.

Sredstva se prebaciju na tekući račun podnosioca zahteva u iznosu ispostavljenog predračuna, a u maksimalnom iznosu od 350 000 dinara u roku od 7 dana od dana konačnosti rešenja o odobravanju prava na naknadu troškova. Dakle 7 dana od komisije.

Imamo zaniteresovanih parova koji se od danas interesuju.

Po našem istraživanjuna teritoriji grada Loznice u Planu javnog zdravlja stoji da svaki 6 par ima problem da ostvari trudnoću prirodnim putem. Mi odlukom prepoznajemo i primarni i sekundarni sterilitet. Primarni je za parove koji nemaju dete a sekundarni znači da imaju dete ali da do druge trudnoće ne može da dođe prirodnim putem.

Ova odluka je zaista dokaz da nam je svaka porodica bitna i da nam je svako dete važno. Mi verujemo da ima nade i šanse za roditeljstvo i želimo da porodici, koja se bori za roditeljstvo, budemo dobar partner i oslonac u ovom poduhvatu.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas