Crkveni dom umesto ruine

Eparhija šabačka zainteresovana za otkup, sada već trošne, rodne kuće episkopa šumadijskog Valerijana. Veliki planovi za zgradu i okućnicu u Varoš Lešnici, tik uz put Loznica – Šabac

Prvi episkop šumadijski Valerijan (Stefanović) rođen je i odrastao u kući koja je sada u trošnom stanju, ali se i dalje drži, u Varoš Lešnici, uz sam drum Loznica – Šabac.

Zgrada s pomoćnim objektima je sačuvana, a oni koji su nasleđivali ovo ognjište gradili su veće kuće i lokale. S obzirom na to da nema direktnih potomaka vladike Valerijana, mnogi Lešničani i ne znaju da im čovek koji je zamonašio potonjeg patrijarha srpskog Germana bio njihov meštanin, iz stare familije Stefanović.

To, naravno, znaju ovdašnji sveštenici, aktivni i penzionisani, ali o tome u ovdašnjoj crkvi ne postoji nikakav trag.

I dok gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović najavljuje da će istaknuta ličnost SPC uskoro dobiti ulicu, ne samo u Lešnici, Eparhija šabačka je već pokazala zainteresovanost da kupi kuću i okućnicu kako bi na tom mestu podigla crkveni dom za kulturne i duhovne potrebe ljudi ovog kraja i čitave Eparhije.

– Odmah smo pristupili proveri toga kako i na koji način možemo da kupimo nekadašnji dom vladike Valerijana, koji je udaljen svega nekoliko stotina metara od ovdašnje crkve i oko četiri kilometra od čuvenog manastira u Tekerišu – kaže arhijerejski zamenik protojerej-stavrofor Mirko Vilotić.

– Reč je o jednom od naših najuglednijih arhijereja, kojem zavičaj mora dostojno da se oduži, mada je službovao van njega. Uostalom, to je želja i episkopa Lavrentija, koji je imao sreću da sa episkopom Valerijanom bude u Saboru SPC čitavih devet godina.

V.Mitrić Izvor NOVOSTI.RS

Оставите одговор

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Pratite nas