Brži kablovski internet i kod nas

it-kablovsk_620x0KORISNICI kablovskog interneta u Srbiji odnedavno imaju mogućnost da „surfuju“ internetom, postavljaju ili preuzimaju fajlove sa mreže i gledaju HDinternet video-sadržaje po gotovo duplo većim brzinama – od 25 Mb/s pa sve do 120 Mb/s. Ovo naglašavaju u kompaniji SBB, koja je u svom Teleparku organizovala testiranje kablovske i ADSL tehnologije.

Test sa strimingom HD internet video-sadržaja sa YouTube i Vimeo platformi na većem broju televizora, tableta i laptopa, pokazao je veliku izdržljivost kablovske tehnologije, koja postaje sve važnija kako raste popularnost gledanja sadržaja u visokoj rezoluciji, koji i zahtevaju veći protok. Prednost kablovske u odnosu na ADSL tehnologiju nije samo download, već i upload brzina, koja je višestruko veća. Simulacija petočlane moderne porodice koja istovremeno koristi internet pokazala je da uz početnu brzinu od 25 Mb/s, koju nudi kablovski internet, bez problema mogu da se podmire potrebe savremenog domaćinstva.

Istraživanje koje je naručila Evropska komisija pokazalo je i da kablovski internet dostiže 91,4 odsto deklarisanog kapaciteta, dok ADSL dostiže samo 63,3 odsto. Čak i kada je maksimalna brzina od 120 Mb/s u pitanju, kablovska tehnologija omogućava korisniku da zaista ostvari toliki protok. Za razliku od ADSL tehnologije, kod koje udaljenost od centrale može uticati na pad ostvarenog internet-protoka, kod kablovske mreže razdaljina ne predstavlja značajan faktor u postizanju deklarisane brzine, navode u SBB.

IZVOR NOVOSTI.RS