Bruto domaći proizvod Srbije u 2012. iznosio je 29,6 milijardi evra, dok 58-godišnji osnivač “Majkrosofta” poseduje 54,5 milijardi. Zahvaljujući rastu vrednosti akcija te kompanije na berzi, ponovo je izbio na prvo mesto “Forbsove” liste najbogatijih.

Meksički biznismen Karlos Slim (74) odmah je iza Gejtsa sa 51,7 milijardi. Meksikanac je tokom protekle četiri godine bio najbogatiji na svetu, i to zahvaljujući telekomunikacionim kompanijama “Telmeks” i “Amerika movil”, ali sada je pao na drugo mesto.

„Problem je kada nemate dovoljno novca, ali još veći problem je kada ga imate previše „, smatra Slim, koji je pre četiri godine kupio vilu u Njujorku za 32 miliona.

Španski privrednik Amansio Ortega (77) takođe je bogatiji od Srbije, sa imetkom od 45,9 milijadri evra. Sin železničkog radnika i kućne pomoćnice većinski je vlasnik kompanije “Inditeks” u čijem vlasništvu su poznati brendovi “Zara”, “Stradivarijus”, “Masimo Duti” i drugi. Trgovina nekretninama donela mu je još 3,6 milijardi evra. Poseduje 26 zgrada u Njujorku, Madridu i Londonu.

Na četvrtom mestu liste najbogatijih na svetu je Voren Bafet (83), sa 41,7 milijardi evra.

„Svoju prvu investiciju napravio sam sa 11 godina. Do tada sam samo traćio život“, rekao je u jednom intervjuu Bafet, koji je sa 13 godina pokrenuo sopstveni posao kao raznosač novina i tiketa za konjske trke.

Najveći deo svog bogatstva stekao je kao direktor osiguravajućeg društva “Berkšir Hetvej”, a isplatilo mu se i ulaganje u multinacionalnu gasnu kompaniju “Ekson mobil”. Prošle godine kupio je američku firmu “Hajnc”, poznatu po proizvodnji kečapa, za 20 milijardi evra.

Lari Elison (69), osnivač i izvršni direktor kompanije “Orakl” za razvoj kompjuterskog hardvera i softvera, ima 4,8 milijardi evra više od Srbije i nalazi se na petom mestu “Forbsove” liste. Poznat je po tome što voli život na visokoj nozi, kao i jedriličarstvo i tenis u koje izdašno investira. Vlasnik je 98 odsto teritorije ostrva Lanai u sklopu Havaja, a dvaput je bezuspešno pokušao da kupi NBA tim.

Izvor: Blic/Irena Hadžiomerović