15 000 regetaša u Ljuboviji

drinska regata ljubovijaU Ljuboviji se danas održava Drinska regata na kojoj se očekuje oko 15.000 učesnika.

Regata je počela pucnjem iz trešnjevog topa, koji „gusari iz Lađevaca“ već godinama donose u Ljuboviju.

Ove godine regatu je otvorio državni sekretar u ministarstvu odbrane i sporta Nenad Borovčanin koji je učesnicima poželeo srećan spust i konstatovao da, posle svih poplava, među njima vidi „poplavu optimizma, raspoloženja i veselja“, za koji je poželeo da ih ne napušta tokom cele regate.

Predsednik Rafting saveza Srbije Boris Purjaković zahvalio je Rafting klubu „Drinska regata“ koji, kako kaže, deceniju i po uspešno organizuje tu manifestaciju istakavši da je regata na Drini postala brend, poput Guče i Egzita, kojeg, nažalost, Srbija još nije svesna.
„Potrudili smo se da današnji dan proglasimo Svetskim danom raftinga, i centralna manifestacija će se održati ovde u Srbiji. To je nama velika čast i želimo da pokažemo da se ovde može skupiti i više od 10.000 ljudi, što niko u svetu to za sada ne može da postigne“, rekao je Purjaković.

On je dodao da su rafting klubovi tokom nedavnih poplava u Srbiji pokazali da društvo može da računa na njih u akciji spasavanja, istakavši da su spasli između 1.500 i 2.000 ljudi na celoj teritoriji Srbije.

Plovni put Drinske regate, kao i svake godine, počinje u Rogačici, a završava se nakon 40 kilometara u Ljuboviji i predstavlja najdužu regatu na Balkanu.

Pored centralnog događaja koji čini spust organizatori su pripremili i bogat zabavni program koji je humanitarnog karaktera, a deo ostvarenih sredstava biće namenjen ugroženom stanovništvu od poplava. 

Organizatori manifestacije su opština Ljubovija i Turistička organizacija opštine Ljubovija u saradnji sa Rafting klubom „Drinska regata“.

Drinska regata Ljubovija ima tradiciju više od jedne decenije. Pioniri ove manifestacije spustili su se prvi put niz Drinu jula 2000. godine u svega nekoliko plovila. Iz godine u godinu broj plovila i učesnika je rastao i dostigao više od hiljadu plovila i skoro 12.000 učesnika.

Prošle godine, Drinska regata Ljubovija 2013. je proglašena za najbolju tradicionalnu turističku manifestaciju u Srbiji i dobila je nagradu Zlatnu slagalicu koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

Dan održavanja ove jednodnevne rekreativno-plovne manifestacije na Drini, 12. jul, odlukom Internacionalne rafting federacije ove godine proglašen je za Svetski dan raftinga, navodi se u saopštenju TO Ljubovija.

IZVOR TANJUG