drinska regata ljubovijaU Ljuboviji se danas održava Drinska regata na kojoj se očekuje oko 15.000 učesnika.

Regata je počela pucnjem iz trešnjevog topa, koji „gusari iz Lađevaca“ već godinama donose u Ljuboviju.

Ove godine regatu je otvorio državni sekretar u ministarstvu odbrane i sporta Nenad Borovčanin koji je učesnicima poželeo srećan spust i konstatovao da, posle svih poplava, među njima vidi „poplavu optimizma, raspoloženja i veselja“, za koji je poželeo da ih ne napušta tokom cele regate.

Predsednik Rafting saveza Srbije Boris Purjaković zahvalio je Rafting klubu „Drinska regata“ koji, kako kaže, deceniju i po uspešno organizuje tu manifestaciju istakavši da je regata na Drini postala brend, poput Guče i Egzita, kojeg, nažalost, Srbija još nije svesna.
„Potrudili smo se da današnji dan proglasimo Svetskim danom raftinga, i centralna manifestacija će se održati ovde u Srbiji. To je nama velika čast i želimo da pokažemo da se ovde može skupiti i više od 10.000 ljudi, što niko u svetu to za sada ne može da postigne“, rekao je Purjaković.

On je dodao da su rafting klubovi tokom nedavnih poplava u Srbiji pokazali da društvo može da računa na njih u akciji spasavanja, istakavši da su spasli između 1.500 i 2.000 ljudi na celoj teritoriji Srbije.

Plovni put Drinske regate, kao i svake godine, počinje u Rogačici, a završava se nakon 40 kilometara u Ljuboviji i predstavlja najdužu regatu na Balkanu.

Pored centralnog događaja koji čini spust organizatori su pripremili i bogat zabavni program koji je humanitarnog karaktera, a deo ostvarenih sredstava biće namenjen ugroženom stanovništvu od poplava. 

Organizatori manifestacije su opština Ljubovija i Turistička organizacija opštine Ljubovija u saradnji sa Rafting klubom „Drinska regata“.

Drinska regata Ljubovija ima tradiciju više od jedne decenije. Pioniri ove manifestacije spustili su se prvi put niz Drinu jula 2000. godine u svega nekoliko plovila. Iz godine u godinu broj plovila i učesnika je rastao i dostigao više od hiljadu plovila i skoro 12.000 učesnika.

Prošle godine, Drinska regata Ljubovija 2013. je proglašena za najbolju tradicionalnu turističku manifestaciju u Srbiji i dobila je nagradu Zlatnu slagalicu koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

Dan održavanja ove jednodnevne rekreativno-plovne manifestacije na Drini, 12. jul, odlukom Internacionalne rafting federacije ove godine proglašen je za Svetski dan raftinga, navodi se u saopštenju TO Ljubovija.

IZVOR TANJUG